Motor voor een familielid verzekeren? Wees eerlijk over de bestuurder!

Motor voor een familielid verzekeren? Wees eerlijk over de bestuurder!

Het klinkt heel onschuldig; je zoon of dochter is net 18 en koopt zijn of haar eerste motor. Zonder schadevrije jaren kan het verzekeren best een kostbare zaak zijn. Er wordt immers alleen gerekend met de instap no-claimkorting. Om het motorrijden betaalbaar te maken voor je zoon of dochter bied je aan om de verzekering op jouw naam te zetten en jouw schadevrije jaren te gebruiken voor zijn of haar verzekering.

Deze constructie is onjuist en kan vervelende gevolgen hebben. Een verzekeraar vraagt namelijk altijd naar de verzekeringsnemer (premiebetaler) en de regelmatige bestuurder. De premie van een motorverzekering wordt gebaseerd op het risico van de regelmatige bestuurder, je begrijpt dat een verzekeraar het risico van een 18-jarige hoger inschat dan van een ervaren bestuurder met de nodige schadevrije jaren en dat de premie dus hoger ligt.

Op het eerste gezicht lijkt er niet zo veel aan de hand, totdat de verzekeraar er achter komt. Dit kan hele vervelende gevolgen voor jou en je zoon of dochter hebben. Allereerst kan een verzekeraar het tekort aan betaalde premie op je verhalen, ten tweede kan een verzekeraar eventuele schade op jou verhalen, ook kan de verzekeraar jouw verzekering direct opzeggen en in het ergste geval jou/jullie zelfs als fraudeur aanmelden bij FISH (Fraude Informatie Systeem Holland). In de laatste 2 gevallen heeft dit ook gevolgen voor het aanvragen van verzekeringen in de komende 8 jaar; een verzekeraar wil altijd weten of je een verzekering is geweigerd of opgezegd en controleert of je in FISH geregistreerd staat.

Daarnaast bouwt jouw zoon of dochter geen schadevrije jaren op, dus stel je het probleem alleen maar uit. Dat is het allemaal niet waard toch?

Conclusie: het is beter dat je zoon of dochter zelf de verzekering op zijn of haar naam zet, dat kost de eerste jaren wel iets meer, maar daar heeft hij of zij de jaren daarop alleen maar profijt van.