Checklist: eerste motor gekocht

Een motor gekocht, checklist welk stappen dien je rekening mee te houden?

Na een proefritje bij de MotoPort vestiging was je verkocht; je hebt een motor gekocht. Er zijn een aantal zaken waar je nog aan moet denken voordat je de weg op kunt. MotoPort NoRisk verzekering heeft ze voor je op een rijtje gezet.

Motorfiets op naam overschrijven

Een motorfiets dien je na het aanschaffen over te schrijven op jouw naam. Zo weet bijvoorbeeld de Belastingdienst dat jij de nieuwe eigenaar bent en ook verantwoordelijk bent voor het betalen van de wegenbelasting. Het overschrijven is op een aantal manieren te regelen, dit is afhankelijk of je de motor bij een MotoPort-dealer hebt gekocht of van een particulier. Het is altijd belangrijk om eerlijk te zijn over wie de hoofdbestuurder van de motorfiets is.

Gekocht via een dealer

Wanneer je de motorfiets hebt gekocht bij een MotoPort-dealer dan is het overschrijven vrij simpel; de dealer zal de motor voor jou op jouw naam zetten. De dealer logt in bij de RDW en schrijft de motor voor je over.

Gekocht van een particulier

Het is natuurlijk ook mogelijk om een motor van een particulier te kopen; Marktplaats en Facebook staan er immers vol mee. Indien je een motor van een particulier hebt gekocht zijn er een aantal mogelijkheden om de motor op jouw naam te zetten:

  • Je gaat met het kentekenbewijs én de tenaamstellingscode naar het dichtstbijzijnde postkantoor. Vergeet hierbij jouw eigen identiteitskaart of paspoort niet.
  • Je kunt ook met het kentekenbewijs én de tenaamstellingscode naar een kentekenloket van de RDW. Dit zijn veelal garagebedrijven die jouw motor ook kunnen overschrijven.
  • Woon je in de buurt van Veendam, Zoetermeer of Den Bosch? Dan kun je ook naar een RDW kantoor gaan, gewapend met het kentekenbewijs én de tenaamstellingscode.
  • Ten slotte is tevens mogelijk om een motor online over te schrijven. Dit verloopt via jouw DigID. Hiervoor heeft u het volgende nodig: het kentekenbewijs, de DigID app (met beveiligingsniveau substantieel) en jouw identiteitsbewijs.

Kosten van overschrijven

Het overschrijven van een motor kost geld, de kosten voor het overschrijven bedragen €10,10. Wanneer je dit bedrag betaald hebt, dan ontvangt je een tenaamstellingsverslag. Op dit verslag vind je de meldcode van de motorfiets die op jouw naam staat.

Wat kost motorrijden? Er zijn een aantal vaste kosten die bij het motorrijden komen kijken. Denk hierbij aan wegenbelasting en verzekering. Ook zijn er natuurlijk variabele kosten als onderhoud, bandenslijtage, brandstof en natuurlijk de kleding.

Motorverzekering uitzoeken en afsluiten

Vervolgens kun je met de meldcode van het tenaamstellingsverslag gaan kijken voor een motorverzekering. In Nederland mag je de weg niet opgaan op een motor die niet verzekerd is. Daarom moet je zo snel mogelijk de verzekering van jouw motorfiets regelen. MotoPort NoRisk verzekering kan je hierbij helpen. Je kunt eenvoudig zelf de premie berekenen, ook kun je de hulp van onze medewerkers inroepen. Bel gerust even met MotoPort NoRisk verzekering om vrijblijvend advies in te winnen over de gewenste dekking. Bel ons gerust: 0172-427 299. Kom je er zelf online uit en vraag je de verzekering aan, dan heb je direct (voorlopige) dekking en kun je dus de weg op!