Met de motor in de file, bestaan daar regels voor?

In de verkeersregels staat niet dat het verboden is om met de motor tussen de auto’s door te rijden in de file. Er bestaan wel een paar gedragsregels voor het rijden tussen de auto’s door. Deze gedragsregels zijn van belang in het geval van schade of een ongeluk, dan worden ze als norm gehanteerd.

Snelheid

Snelheid is daar een van de belangrijkste factoren in. Het spreek voor zich dat een groot snelheidsverschil voor nare situaties kan zorgen. Een automobilist die van baan wil verwisselen kan je door het snelheidsverschil over het hoofd zien. Een snelheidsverschil van maximaal 10 kilometer per uur is de norm.

Remmen of uitwijken

Wees voorbereid om te stoppen of uit te wijken. Indien de file als een harmonica in en uit elkaar schuift, ontstaan er gaten. Deze worden ook gezien door automobilisten die een snel in de andere rijstrook willen invoegen. Als dat gebeurd, moet je natuurlijk snel kunnen uitwijken of stoppen om een aanrijding te voorkomen. Ook in het geval van een hete dag in een langdurige file, kan een automobilist ook besluiten om uit te stappen om te kijken wat er aan de hand is.

Afstand

In langere files gebeurt het vaak dat er meerdere motorrijders achter elkaar tussen de auto’s door rijden. Houdt hierbij gepaste afstand, denk aan de lengte van 2 auto’s. In het geval van een snelheidsverschil onderling, geef de snellere motorrijder gelegenheid om jou in te halen.

Knipperlichten

In praktijk zijn er verschillende toepassingen voor het gebruik van de knipperlichten. Het is gebruikelijk dat u de alarmlichten aanzet bij stilstaand verkeer voor je. Wanneer je tussen de auto’s door rijdt voer dan geen verlichting, dit kan verkeerd worden opgevat door een automobilist. Indien je een rijstrook kiest, geef dan richting aan naar die baan. Overigens is het gebruikelijk om tussen de 2 meest linker rijstroken door te rijden, daar wordt je als motorrijder ook als eerste verwacht door de medeweggebruiker.

Het spreekt voor zich dat je geen gebruik mag maken van bijvoorbeeld de vluchtstrook, de busbaan of een verdrijvingsvlak.

Bij een schade in de file zal een schadebehandelaar bovenstaande gedragsregels in het achterhoofd houden bij het bepalen van de schuld. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!