Schadevrije jaren; hoe werkt het?

Hoe werken schadevrije jaren?

Het blijft voor veel mensen een onduidelijk fenomeen; schadevrije jaren. MotoPort NoRisk verzekering probeert een beetje duidelijkheid te scheppen over de belangrijkste premiebepalende factor in verzekeringsland.

Ieder jaar dat je schadevrij rijdt geeft je recht op een hogere korting op de premie. De hoogte hiervan verschilt per verzekeraar. De verwachting van de meeste mensen is dat je schadevrije jaren opbouwt op persoonlijke titel. Dit is echter een grote misvatting; schadevrije jaren bouw je op per voertuig. Je hebt bijvoorbeeld een auto en 2 motoren en je hebt met alle drie geen schade gereden in het afgelopen jaar, dan krijgt ieder voertuig 1 extra schadevrij jaar toegekend.

Roy-data

Indien je overstapt van verzekeraar zal jouw oude verzekeraar het aantal schadevrije jaren op het voertuig opslaan in een gedeelde database; Roy-data genaamd. Deze database is leidend voor alle verzekeraars. Vraag bij het opzeggen van een verzekering daarom altijd expliciet of de schadevrije jaren worden doorgegeven aan Roy-data.

Meerdere voertuigen; hoe kun je zorgen dat je de hoogste korting ontvangt op basis van jouw schadevrije jaren?
Een verzekeraar kan een korting verlenen indien je meerdere verzekeringen bij dezelfde verzekeraar afneemt. Dit houdt in dat de verzekeraar jou dan in veel gevallen ook de maximale korting kan geven die hoort bij het aantal schadevrije jaren van het andere voertuig. Dit houdt echter niet in dat je de schadevrije jaren overneemt; je neemt alleen de korting over. Zo neemt MotoPort NoRisk verzekering de korting van jouw schadevrije jaren op de auto over, indien je niet zo veel schadevrije jaren op de motor hebt opgebouwd. Hiervoor dien je alleen je polisblad van de autoverzekering in te sturen.

Hoe achterhaal ik mijn schadevrije jaren?

Het aantal schade vrije jaren staat op je polisblad. Daarnaast kun je het opvragen bij jouw verzekeraar of tussenpersoon. Je kunt zelfs een verzoek indienen om de beschikbare informatie in Roy data in te zien: https://www.seps.nl/home/roy-data/inzagerecht-formulier/.

Heb je dus een aantal schadevrije jaren op jouw auto en wil je weten of dit van invloed kan zijn op de premie van jouw motorverzekering? Bel met een van onze adviseurs en zij bespreken graag de mogelijkheden met je. Bel op kantoortijden met  0172 427 299 of stuur een mail naar info@motoportnoriskverzekering.nl