1 Maart : de winterstop is over!

Het einde is van de winterstop is daar: 1 maart. Je staat hoogstwaarschijnlijk te springen om weer lekker te gaan toeren. Het is te hopen dat het weer een beetje mee gaat werken. Stormen Dudley, Eunice en Franklin zijn gelukkig het land uit, al blijft het zonnetje nog wat achter. Storm en regen zijn niet de beste vriend van een motorrijder. Voordat je de weg op gaat, moet je even de motorfiets op het een en ander controleren. Daarom vertellen wij van MotoPort vandaag waar je op kunt letten nu de winterstop voorbij is.

Waar kan je op letten?

We hebben er 2,5 maand op moeten wachten, maar de winterstop is voorbij! Bij MotoPort werken motorrijders en motorliefhebbers. Wij hebben samen met jou (on)geduldig gewacht op dit goede nieuws. Heeft jouw motor al die tijd stil gestaan, let dan even op de volgende punten voordat je weer gaat rijden, ongeacht welk merk je rijdt. Met deze checklist zijn jij en jouw motorfiets er weer helemaal klaar voor.

Accu

Tijdens de winterstop loopt je accu langzaam leeg. Zorg er daarom voor dat je de accu van jouw motor in de winterstop netjes aan een druppellader legt. Dan blijft de accu namelijk in goede conditie. Indien de motor niet start na de winterstop, kan dit mogelijk aan de accu liggen. Een wat duurdere druppellader heeft vaak een indicator van de conditie van de accu.  Daarnaast heeft een motordealer hier uiteraard ook apparatuur voor. Let er op dat indien je verzekerd bent voor pechhulp, dit veelal niet op het stallingsadres geldt en de kosten dus voor eigen rekening zijn.

Benzine

De benzine in de tank heeft ook stil gelegen. Het advies is om een motorfiets altijd volgetankt weg te zetten, zeker als je E10 tankt (wat niet aan te raden is). Mocht je dit niet gedaan hebben, controleer dan even op vocht en mogelijk roest in de tank. Met de opkomst van kunststof tanks, is dit gevaar weliswaar een stuk kleiner. Verder kan een additief toevoegen na een eerste tankbeurt om de motor door te smeren nooit kwaad.

Banden

Jouw motor heeft een aantal maanden op de banden gestaan. Hierdoor is er langzaam lucht uit de banden gelopen. Controleer daarom altijd de bandenspanning voordat je gaat rijden na de winterstop! Een goede bandenspanning zorgt niet alleen voor meer rijplezier, maar is ook essentieel voor de veiligheid. Een te zachte of te harde band kan gevaarlijk zijn bij een noodstop of in een bocht.

Ketting

Verder moet je even checken of de ketting nog goed gesmeerd is. Een ketting kan immers indrogen tijdens de winterstop. Wanneer je dan toch bezig bent, check dan ook meteen of de ketting nog goed gespannen is.

U zelf!

Ten slotte moet je even aan jezelf denken. Jij hebt namelijk ook een aantal maanden stil gezeten. Wellicht ben je het gevoel met de motor een klein beetje verloren. Zorg er daarom voor dat je er in de eerste meters niet meteen te fanatiek vandoor gaat. Je moet immers weer even wennen aan het gevoel.

Klaar om te rijden!

Heb je de bovenstaande checklist doorlopen? Is je motorverzekering nog up to date? Dan ben je er helemaal klaar voor. Het is eindelijk hoog tijd om weer even lekker te toeren.